İçeriğe geç

İlk Uygulama HelloWord

Merhaba arkadaşlar bildiğiniz gibi Microsoft yeni işletim sistemi Windows 8 i  tanıtmıştı ve önümüzdeki süreçte de piyasaya çıkacak. Windows 8 alıştığımız Windows işletim sistemi yapısından biraz daha farklı arayüzle karşımıza çıkıyor. Tabi bundan dolayı da yeni bir application yazma portalı karşımıza çıkıyor.

Tabi bu arada Windows 8 uygulama yazmak için Visual Studio 2012 ye ihtiyacımız olacak çünkü Visual Studio nun önceki sürümlerinde yazabilmemiz için bir SDK yayınlanmadı.

Sizlerle bugün ilk Windows 8 uygulamamızı yazacağız. Tüm eğitimlerde ve diller de olduğu gibi ilk uygulamayı ekrana “Hello Word” yazdırarak yapacağız. :) :)

ilk olarak Visual Studio 2012 yi açıyoruz.

1

 

Gördüğünüz gibi yeni bir arayüz karşımıza çıkıyor. Buradan “New Project” diyoruz.

2

 

Karşımıza gelen ekrandan “Windows Store” diyoruz ve “Blank App (XAML)” kısmını seçiyoruz. Alt kısmada uygulama ismi olarak “HelloWord” yazıyoruz.

NOT: Eğer Visual Studio yu Windows 8 dışında başka bir işletim sistemine kurarsanız “Windows Store” kısmı çıkmayacaktır. Yani Windows 8 için uygulama yazmak istiyorsanız bunu Windows 8 yüklü bir bilgisayarda yapmanız gerekmektedir. Bunun sebebi ise Windows 8 ile gelen yeni Windows RT.

Sonrasında uygulama açmadan önce karşımıza lisans anlaşması ekranı çıkacaktır.

3

 

Burada lisans anlaşmasını Microsoft mail adresi ile yapıyoruz. “Kabul Ediyorum” diyoruz.

4

 

Sonrasında karşımıza yukarıda ki gibi bir ekran çıkacak ve burada Microsoft mail adresi ile giriş yaptığımız zaman lisans işlemimiz gerçekleşecektir.

5

 

Bu kısımda size lisansın ne zaman biteceğini söylemektedir. Ama korkmayın lisansınız bittiği zaman yukarıda gösterdiğim şekilde lisansınızı tekrar yenileyebiliyorsunuz.

6

 

Karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Bu kısımda ki kodlara karışmıyoruz. Yukarı da “Local Machine” kısmını görüyorsunuz. Bu kısım eğer bilgisayarınız da Windows 8 yüklü ve Visual Studio 2012 yi Windows 8 de çalıştırıyorsanız uygulamayı çalıştırdığınız zaman uygulamayı bilgisayarınızda çalıştırarak size gösterir. “Simülator” yaparsanız eğer bunu bir tablet emülatörü şeklinde görebilirsiniz.

Bu kısımı da yaptıktan sonra ve “App.xaml” sayfasını kapatıp “MainPage.xaml” sayfasını açıyoruz.

7

 

Burada sol tarafta “Toolbox” kısmında gerekli kontrolleri yani textbox ile button ları alıp sürükleyip ekranımıza bırakıyoruz.

8

 

ÖNEMLİ!!! Bu kısımda dikkat etmemiz gereken bir yerde Visual Studio 2012 nin önceki sürümlerinde kullandığımız kontrollere otomatik isim verdiği ve biz istersek bu isimi değiştirebiliyor olmamız. Ama Visual Studio 2012 ile gelen ve bu kontrolleri arkaplandaki kod kısmında kullanmamız ve görebilemiz için isim vermemiz gerekmektedir. Kullanacağımız kontrollü seçip özelliklerinden aşağıdaki gibi istediğimiz isimi veriyoruz.

9

 

Yukarıda gösterildiği gibi isim verme işlemlerini tamamladıktan sonra butona çift tıklayıp butona basıldığında yapmasını istediğimiz işlemi yazacağımız kod kısmı karşımıza gelecektir.

10

 

Bu kısımda ise butonun click metodu kısmına butona bastığımız zaman yazmasını istediğimiz metini yani Hello Word yazısını yazdırma kodunu yazacağız.

Kodla ilgili bir değişiklik yok sadece textboxı kullanmak ve görebilmek için yukarıda isim verme işlemini anlatmıştım. Aynı  şekilde orada verdiğimiz isimle textboxımızı çağırıp Text metodunu kullanıyoruz.

11

 

Bunları yaptıktan sonra “Simülator” butonuna bastığımızda tablet emülatörde uygulamamız açılacaktır ve butona bastığımızda aşağıdaki gibi bir görselle karşılaşacağız.

12

 

Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi ilk uygulamamızı yazdık. Sonraki yazılarımda daha iyi uygulamalar yapacağız ve Visual Studio 2012 ile gelen yeni özellikleri inceliyor olacağız.

Kategori:Windows 8

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir