İçeriğe geç

SharePoint Sitemap XML Dosyasının Otamatik Oluşturulması, Hangi Sayfaların Ekleneceğinin Ayarlanması ve Otomatik Olarak Güncellenmesini Sağlamak

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere sharepoint ortamında sitemap xml dosyasını nasıl otamatik oluşturulacağını ayarlamalarının nasıl yapılacağını ve bunun güncellenmesinin nasıl otomatik olarak gerçekleşmesini nasıl yapacağınızdan bahsedeceğim.

İlk olarak central admine giderek sharepoint sitemap xml dosyasının oluşmasını istediğimizin web application da “Authentication Providers” ayarından “Default” zone tıklayarak “Enable anonymous access” seçeneğini seçip kaydederek sitemizin dışarıya açık olmasını sağlıyoruz.

Bu ayarı yaptıktan sonra sitemize giderek site ayarlarında site yetkileri kısmına girerek ribbonda gelmiş olan “Anonymous Access” tıklayarak açılan popopta gelen “Anonymous users can access:” seçeneğinde “Entrie web site” seçeneğini seçip kaydediyoruz.

Bu ayarlamayı da tamamladıktan sonra sitemap xml oluşturacağımız site ayarlarına  giderek “Site Collection Administration” altında yer alan “Site collection features” a tıklayarak site feature larına gidiyoruz. Burada yer alan “Search Engine Sitemap” feature unu aktif ediyoruz.

Bu işlemi de tamamladıktan sonra tekrar central admine gidiyoruz sitemap xml oluşturulurken search kullandığı için bu işlemlerin sonunda search servisinin content source tarafında Full ya da Incremental olarak crawl edilmesi gerekmektedir.

Sitenin search crawl sorunsuz tamamlandıktan sonra günlük olarak timer job sayesinde sitemap xml dosyası oluşacaktır. Ama ilk dosyayı ya da güncellemeyi elle de tetikleyebilmekteyiz.

Xml dosyasının oluşmasını tetiklemek için central admin de timer job kısmına gelerek “Search Engine Sitemap job” adındak timer jobımızı buluyoruz. Bu timer jobımızı açtığımızda oluşturmak istediğimiz web application için tetiklenecek olan olmadığına dikkat etmemiz gerekmektedir.

Burada aynı zaman da timer jobın ne kadar sürede bir tetiklenerek sitemap xml dosyasını güncellemesini ayarlayabilirsiniz. Default olarak günlük seçili gelecektir.

NOT: Timer job çalışma periyodunu değiştireceğiniz zaman buranın beslendiği yerin Search Service olduğunu unutmayın. Search tarafındaki crawl süresine göre bunu ayarlayabilirsiniz ya da bunun süreciden göre search crawl sürecini değiştirmeniz gerekmektedir yoksa değişiklik olsa bile güncelleme olmayacaktır.

Tüm bu işlemleri sorunsuz bir şekilde tamamladıktan sonra ve timer jobımız sorunsuz bir şekilde çalıştığını gördükten sonra sitemiz de oluşan sitemap xml dosyalarının adreslerine ulaşacağınız adres yapısı “http://<WebApp>/sites/<SiteColl>/sitemap.xml” şeklinde olacaktır. Bu dosyanın içinde de göreceğiniz gibi site sayfalarının bilgilerinin yer aldığı xml dosyasıda “http://<WebApp>/sites/<SiteColl>/sitemap0.xml” url yapısında root sitenin altında olacaktır.

Oluşacak xml dosyasında yer alacak url yapısını yönetmek için site root ayarında “Site Collection Administration” sekmesinde yer alan ve bu özellikleri aktif ettikten sonra gelen özelliklerden biri olan “Search Engine Sitemap” seçeneğine tıklıyoruz.

Burada default olarak gelen ayarlamaları göreceksiniz. Sintax a uygun şekilde yeni tanımlamalar ekleyebilir ya da var olan tanımlamaları silebilirsiniz.

Kategori:SharePoint

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir