İçeriğe geç

Windows Azure Database ini C# Projesinde Kullanmak

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Windows Azure da database oluşturup bunu herhangi bir C# projesinde nasıl kullanabileceğimizi anlatacağım.

Bu yöntemi kullanmak size :

  • Proje arkadaşlarınızla tek database üzerinden çalışabilmenizi sağlayacak ve işlerinizin daha kısa sürede tamamlanmış olacaktır.
  • Kendi bilgisayarlarınızdaki local database deki uyuşmazlıktan kurtulacak ve her seferinde bunu kontrol etmekten kurtulacaksınız.
  • Projeyi online bir ortamda test etmiş olabileceksiniz ve exe yi gönderdiğiniz her bilgisayarda sorunsuz çalışacaktır.

Ben örnek olarak Windows Form da basit bir kayıt formu yaparak anlatmaya çalışacağım.

1

 

Başlangıç olarak database oluşturacağız. Azure hesabımıza girdikten sonra sol taraftaki itemlerden“SQL DATABASES” kısmına geliyoruz.

2

 

Buradan “CREATE A SQL DATABASE” tıklıyoruz.

3

 

Bu kısımda yine basit bir arayüzle database imizi rahatlıkla oluşturabileceğiz. Ama diğer adımlara geçebilmek için database adını ve servere seçmeniz gerekmektedir.

4

 

Ben yeni bir server oluşturmasını istedim ve diğer ayarlarıda isteğime göre düzenledikten sonra sağ alttaki ok işaretine tıklayarak diğer adıma geçiyoruz.

5

 

Burada database imize ulaşabilmemiz için gerekli bilgiyi ve hangi kıtada tutulması gerektiğini ayarladıktan sonra tick işaretine basarak databes oluşturma işlemlerini başlatabiliriz.

6

 

Şu an database imiz oluşturulmakta ve bu belirlediğimiz özellikleri ve internet hızına göre oluşturma süresi değişebilir.

7

 

Gördüğünüz gibi database im oluştu ve şuan aktif şekilde çalışıyor.

8

 

Database imizi oluşturduktan sonra Visual Studio muzu açıyoruz ve “New Project” diyerek projemizi oluşturmaya başlıyoruz

9

 

Gelen pencereden “Windows” u seçip oradan “Windows Form Application” u seçip projemize adını verdikten sonra “OK” butonuna basarak projemizi oluşturuyoruz.

10

 

Karşımıza gelen form ekranını istediğimiz gibi dizayn ediyoruz. Ben sadece adı ve soyadı alarak database ime kaydetmek istiyorum.

11

 

Oluşturduğumuz database geri dönüp tıkladığımızda karşımıza böyle bir ekran açılacaktır. Sağ tarafta duran “Show connection string” kısmına tıkladığımız zaman karşımıza bu database bağlanmak için gerekli string bilgilerini verecektir.

12

 

Açılan ekranda bana lazım olan kısımdaki string kodu kopyalıyorum.

13

 

Projemizin arka planındaki bağlantı kodunu içine aynen yapıştırıyoruz.

NOT: Bu bağlantı string ini yapıştırdıktan sonra string in içerisindeki “user ıd” ve “passaword”kısımlarını daha önceden belirlediğimiz bilgilerle değiştirmeniz gerekmektedir.

14

 

Şimdide bilgilerimizin kayıt edebileceğimiz tablomuzu oluşturmaya geldi. Azure un sağladığı en büyük avantajlardan biride tablolarımızı oluşturup düzenlememizi sağlamak için bilgisayarımızda SQL server management studio ya gerek olmamasıdır.

Database imize girdiğimizde aşağıdaki “MANAGE” kısmına bastığımız zaman bize web üzerinde bu database yi yönetebileceğimiz bir management studio sağlamaktadır.

15

 

Karşımıza gelen ekranda gerekli bilgileri girerek database imize giriş yapabiliriz.

16

 

Database mize girdikten sonra sol alt tarafta “Design” yazan kısma tıklıyoruz.

17

 

Bu kısımda ise tablomuzu oluşturabiliriz.

18

 

 

Oluşan tabloda gerekli ayarlamaları gerçekleştirdikten sonra yukarı da “Save” butonuna basarak tablomuzu kaydediyoruz.

19

 

Projemizin buton click event inin içine yukarıdaki gibi SQL database kayıt kodlarını yazıyoruz.

Gördügünüz gibi kod tarafında hiç bir değişiklik yapmak zorunda kalmadık ve projemiz online olarak her yerde çalışabilecektir.

20

 

Projemizi çalıştırıyoruz ve deneme amaçlı bilgileri girip kaydediyoruz.

21

 

Bu kaydedilen bilgileri ise tablomuza geldiğimiz zaman üst tarafta “Data” yazan kısma tıklayıp girdiğiniz zaman görebileceğiz.

22

 

Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi deneme amaçlı yaptığım kayıt işlemi database tabloma kaydedilmiş.

Gördüğünüz gibi hiç bir zorlanma yaşamadan rahatlıkla projemi tamamlamış oldum. :)

Kategori:Microsoft Azure ve Microsoft 365

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir