İçeriğe geç

SharePoint’te Custom List Oluşturma

Merhabalar, sizlere SharePoint ortamında nasıl Custom List oluşturacağımızdan bahsedeceğim.

SharePoint ortamında list kavramını anlatacak olursak en güzel örneği veritabanındaki tablolar olarak görüyorum. Nasıl veritabanında tabloları oluşturup üzerinde çalışıyorsak listleride SharePointin tabloları olarak düşünebiliriz.

İlk olarak sitemizi açıyoruz.

1

Sitemiz de list oluşturmaya iki şekilde gidebiliriz. Birincisi sağ üst tarafta ayar butonuna tıklayarak açılan listede “Site Contents” diyebiliriz ya da ikinci yöntem olarak sitenin sol tarafında hazır link olarak gelen “Site Contents” tıklayarak gidilir.

İkinci yöntem sitenin her sayfasında gözekmeyebilir ve hatta site temalarının değişikliğine görede gelebilr ya da gelmeyedebilir. Ondan dolayı ilk yöntem genel bir yoldur.

2

Site Contents kısmına geldiğimizde site içerisindeki tüm sayfalar, kütüpaneler, listeler yani kısacası tüm uygulamaları görebilmekteyiz. Biz yeni bir uygulama oluşturacağımız için “add an app” kısmına tıklıyoruz.

3

Karşımıza bir uygulama listesi çıkıyor. İlerleyen günlerde hepsinden bahsediyor olacağım. Alttaki listelerden ya da en üstteki en önemliler diye belirtilen üç uygulamadan biri olan “Custom List” kısmına tıklıyoruz.

4

Karşımıza bir popup ekranı açılıyor ve liste adımızı yazarak “Create” butonuna basarak listemizi oluşturabiliriz. “Advanced Options” kısmına da tıklarsak karşımıza aşağıdaki gibi daha detaylı bir liste oluşturma ekranı gelecektir.

5

Yukarıdaki ekleme ekranının önceknden tek farkı listenin açıklama kısmını da doldurabilme imkanı sağlanmasıdır. Liste ismini ve açıklamasını sonradan da değiştirebilme şansımız var. Bu adımlardan birini kullanarak listemizi oluşturuyoruz.

6

Site Contents kısmına yine geleceğiz ve buradaki uygulamalar arasında listemizinde yer aldığını göreceğiz. Bunun yanında sol taraftaki link kısmına da listemizin linkinin geldiğini görüyoruz. İkisinden birine de tıklayarak listemize ulaşabiliriz.

7

Listemize girdiğimiz zaman yukarıda gördüğümüz gibi bir boş liste bizi karşılayacaktır. listeye veri eklemek için yine iki yöntemimiz var bunlardan biri üst sekmede olan “ITEMS” tıklayıp “New İtem” ın altındaki “New Item” a tıklamak bir diğeride listenini üzerindeki “new item” linkine tıklayarak. Bu ikisinin arasındaki farklılıklara da ilerideki konularda değineceğim.

8

Veri ekleme kısmına tıkladığımız zaman da karşımıza listedeği kolonlardan oluşan veri giriş ekranı çıkacaktır. Bu kolonları nasıl yöneteceğimizi de ilerde bahsedeceğim. Kolona verimizi girdikten sonra ya hemen altındaki “Save” ile kaydeebiliriz ya da “Cancel” ile bu işlemi iptal edebiliriz. Aynı şekilde yukarıdaki “EDIT” altındaki “Save” ve “Cancel” butonları ilede bu işlemi gerçekleştirebiliriz.

9

Listemize verimizi ekledikten sonra bizi yine liste ekranına yönlendirecektir ve listemizde eklediğimiz veriyi görebilmekteyiz.

İsmin yanındaki yeşil simye verinin daha yeni olduğunu belli etmektedir ve iki gün durmaktadır.

Diğer üç noktada tıklandığında eklenen veri üzerinde yapılacak işleri göstermektedir. Aynı menüyü listedeki veriyi seçtikten sonra yukarıdaki “ITEMS” menüsünün altında da görebilmekteyiz.

Kategori:SharePoint

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir