İçeriğe geç

SharePoint Ribbon Format Text Sekmesinde Bulunan Yazı Tipi Fontlarına Yenisini Eklemek

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere SharePoint sitelerinde ribbon kısmında yer alan yazı tipleri kısmına burada bulunmayan bir yazı tipini nasıl ekleyebileceğinizden bahsedeceğim.

Yukarıda da göreceğiniz gibi herhangi bir sharepoint sayfasını düzenlediğiniz zaman üst ribonda yer alan “FORMAT TEXT” alanının altındaki yazı tipleri kısmında standart sharepoint ortamında yer alan yazı tipleri gelmektedir. Burada yer alan yazı tipleri dışında bir yazı tipi eklemek ve buradaki listede gözükmesini istiyorsak aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

İlk olarak sharepoint designer acarak burada site de herhangi bir yere css dosyası oluşturup bu dosyanın referansını sharepoint sitesine eklememiz gerekmektedir. Ben “Style Library” altında “CustomFontFace.css” adında bir css dosyası oluşturuyorum ve bunu masterpage referans olarak veriyorum.

Daha sonra bu eklediğim dosyayı master page dosyasında head tagının içerisinde olacak şekilde şekilde referans vererek ekliyorum.

Bu işlemi tamamladıktan sonra css dosyamın içine uygun bir şekilde font tanımlamaları yaparak istediğim yazı tipinin gelmesini sağlayabilirim.

Bu işlemden sonra ekleyeceğiniz yazı tipinin font dosyalarını ister bulup ortamınıza ekleyebilirsiniz ister Google Fonts adresinden referans alarak import edebilirsiniz. Ben burada yer alan “Roboto” font tipini ekleyeceğim.

Google fonts girip Roboto yu seçtikten sonra istediğim sitili seçerek sağ üst kısımda yer alan ikona tıklayarak yan menüyü açıyorum. Burada tablı seçeneklerden “Embed” olanı seçerek hemen altındaki diğer tab seçeneği olan kısmında ise “@import” olanı seçerek göstermiş olduğum import kodunu alarak oluşturduğumuz css dosyasına ekiyoruz.

Bu kısımdan hemen sonra ise import ettiğimiz yazı tipinin ribbon tarafında gözükmesi için “.ms-rteFontFace-custom1” class ismi ile aşağıya bu özellikleri eklememiz gerekmektedir. “.ms-rteFontFace-“ kısmı sabit kalacak şekilde sadece “custom1” adını değiştirerek istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz. Bu class içerisine “-ms-name” parametresi ile bu font için sekmede gözükecek ismi ve “font-family” ile de seçildiğinde görünecek olan import ettiğimiz yazı tipini tanımlıyoruz.

Son durumda css dosyamız içerisinde yer alan kodlarımız yukarıdaki gibi olacaktır. Örnek kod aşağıda yer almaktadır.

Yukarıdaki kodu sorunsuz bir şekilde css dosyasına ekleyip publish ederek master page ile tüm siteye eklenmesini sağladıysanız eğer herhangi bir sayfaya gidip yazı sitili sekmesini açtığınız zaman yazı tipinin geldiğini göreceksiniz.

yukarıda da göreceğiniz gibi işlmeleri doğru şekilde tamamladıktan sonra yazı sitili kısmına Roboto yazı tipimiz geldi.

NOT: Eğer google fonts dışında ticari amaçlı ve ücretsiz kullanabileceğiniz yazı tiplerine ihtiyacınız var ise 70 ten fazla ticari ücretsiz yazı tipinin paylaşıldığı https://www.websiteplanet.com/blog/best-free-fonts/ adresini inceleyebilirsiniz.

Kategori:SharePoint

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir