İçeriğe geç

SharePoint Online’da PnP PowerShell’e AppID ve AppSecret Kullanarak Bağlantı Sağlamak

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere sharepoint online tarafında yazacağınız bir PnP Powershell scripti için kullanıcı adı ve şifre kullanmadan nasıl bağlantı sağlayacağınız hakkında bir yöntem göstereceğim.

Örnek olarak bir pnp powershell ile yazılmış bir script kodunuz var ve bunu siz scheledur olarak çalıştırmak istiyorsunuz. Ama bilgi güvenliğinden dolayı direk script içine kullanıcı email adresi ve şifresi yazmak istemiyorsanız aşağıdaki adımları yaparak sorunsuz bir şekilde bağlantı sağlayabilirsiniz.

Şimdi ilk olarak bağlantı yapacağımız sharepoint online sitemize giriş yapıyoruz.Yeni bir app register oluşturmak için sitemizin root adresi sonuna “/_layouts/15/AppRegNew.aspx” ekleyip uzantıya gidiyoruz.

Burada gelecek ekran da “Generate” butonuna basarak hem “Client Id” hem de “Client Secret” parametrelerimizi oluşturuyoruz ve bunları bir yere not ediyoruz. “Title” kısmına bu app register için vereceğiniz başlığı yazabilirsiniz. Bu kısımda kullanım amacınıza uygun yazmanız ilerde işinize yarayacaktır. Ben PnP Powershell script için kullanmak istediğimden dolayı “PnP PowerShell Script” olarak adlandırdım. “App Domain” kısmı için “localhost” yazıp “Redirect URL” alanı içinde “https://localhost” yazdıktan sonra “Create” butonu ile oluşturma işlemini tamamlıyoruz.

Sorunsuz bir şekilde app register oluşturma işleminiz tamamlandı ise yukarıdaki gibi bir ekrana yönlendirileceksiniz. Bu kısımda bilgileri kaydetmediyseniz tekrardan alabilir ve “OK” butonu ile ekranı kapatabilirsiniz.

Şimdiki adımda ise oluşturduğumuz app register için yetki tanımlamamızı yapmamız gerekmektedir. Bunun için yine site adresimizin sonuna gerek “/_layouts/15/appinv.aspx” yazıp app register yetkilendirme ekranına gidiyoruz.

Gelen ekran da yer alan “App Id” kısmına bir önceki ekran da oluşturduğumuz “Client Id” bilgisini girerek “Lookup” dediğimiz zaman hemen alttaki kısımlar oluşturduğumuz app register bularak getirmektedir. En alt kısımda yer alan “Permission Request XML” kısmına ise yetki vermek istediğiniz düzeye uygun xml yazıyorum. Ben burada üst dezey yetki vermek istediğim için aşağıdaki xml kullandım.

Bu kısımda tamamlandıktan sonra “Create” butonu ile yetki veriyoruz..

Daha sonra bir ekranda size bu app için verdiğiniz yetkinin detaylarını ve bu app güvenip güvenmediğinizi teyit etme amaçlı bir onay ekranı çıkaracaktır. “Trust It” butonuna basarak yetki verme işlemini tamamlıyoruz.

Daha sonra site setting kısmında “Users and Permissions” altında yer alan “Site app permissions” tıklayarak ya da “/_layouts/15/appprincipals.aspx?Scope=Web” adresine giderek yetki verdiğiniz app leri görebilir ve silebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi benim oluşturduğum app permission da buraya geldi.

Şimdi burada oluşturduğum app ve app permission ile pnp powershell kodumuzu tamamlayalım.

Yukarıdaki powershell koduna en baştada not aldığımız “Client Id” ve “Client Secret” bilgilerini yazıp çalıştıdığımız zaman verdiğimiz yetki seviyesinde powershell kodumuzun çalıştığını göreceksiniz.

Yukarıda da gördüğünüz gibi sorunsuz bir şekilde siteme PnP Powershell script ile bağlandım.

Kategori:SharePoint

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir