İçeriğe geç

Windows 8 ListView Kontrolü

Merhaba arkadaşlar bugün size Windows 8 de ListView kontrolünü anlatacağım. Aslında bu kontrolü sadece Windows 8 application değil Windows Deskop application, Windows Phone vs. uygulamalarda yazarken kullanabilirsiniz.

İlk başta Visual Studio 2012 yi açıyoruz.

1

 

Buradan “New Project” diyoruz.

2

 

Burada ise “Blank App (XAML)” kısmını seçiyoruz ve proje ismini veriyoruz. Ben projeye “ListView”adını veriyorum.

3

 

Sonra proje açıldığında main page sayfama geliyorum. Emülatör karşımızda şimdi içine gerekli controlleri atacağız ve yerleştireceğiz.

4

 

Ben uygulamamın sol tarafına bir “ListView” yerleştiriyorum. Sağ tarafına ise veri eklenecek veriyi yazmak için “TextBox” koyuyorum. Onunda altına ekleme, seçiliyi silme ve tümünü silme işlemleri için “Button” koyuyorum.

Şimdi tek tek kodumuzu yazmaya başlayabiliriz. Yalnız dikkat etmemiz gereken kısımları ele almamız lazım. Bunlar :

  • ListViewe boş eleman eklemeyecek.
  • Başında boşluk varsa veya string tamamen boşluk içeriyorsa eklemeyecek.
  • Listede seçili olmadan hiç bir veriyi seçiliyi sil butonuna basıldığında silmeyecek.

İlk olarak ekleme butonuna çift tıklayarak bu işlemi gerçekleştireceğiz. Bunu yaparken de ifademizdeki boşlukları aşağıdaki metodları kullanarak yapacağız. Bunun gibi birçok ListView metodları bulabilirsiniz ve bunlar gerçekten işinizi çok kolaylaştıracaktır.

StartsWith : Bir string ifadenin istenilen ifade ile başlayıp başlamadığını kontrol etmek için kullanırız.

TrimStart : Baştaki boşlukları silmek için kullanılır.

5

 

Evet arkadaşlar bende bu iki metodu ve döngü kullanarak kullanıcını boş karakter, sadece boşluk veya eklediği cümlenin başındaki gereksiz boşlukları kaydetmeyecek bir kod parçacığı yazıp butonun click metoduna ekledim. Bu sayede karakter dışında ve girilen karakterinde yalın bir şekilde listeme eklenmesini sağladım.

Şimdi ise gelelim listemden seçilen bir verinin silinmesi işlemine. Burada da dikkat edilmesi gereken kısım listede seçilme olmadığı zaman butona basıldığında bu işlem gerçekleşmesin.

6

 

ListView imize çift tıkladığımız zaman bize listemizde bir veri seçtiğimizde ne yapılması gerektiğini gösteren bir metod çıkıyor karşımıza.

Öncelikle şunu unutmayın listemize veri kaydı yapıldığı zaman bunu indexini sıfırdan başlatır. onun için ben seçilenin indexini burada tutacağım. Buradan alacağım index değerini diğer metodlarda da kullanabilmem için index diye bir değişkeni bu metodun dışında tanımlıyorum ve değerini ( -1 ) olarak veriyorum çünkü eğer seçim olmazsa bile bize index sıfır olarak gelecektir. Sonrasında ise metod kısmında seçim yapılmışsa bunu index değişkenine atama yapıyorum.

7

 

Seçilen veriyi silme butonuna çift tıklayınca butonun açılan metoduna da yulardaki kodu yazıyoruz ve eğer seçim olmadan butona basılırsa silme işlemi yapılmasın ve index olarak ( -1 ) gittiği için tanımsız olacağından uygulama patlamamasını sağlamış olduk. Bunun sıfır ve sıfırdan büyük tüm sayılar if ten geçeceği için silmeyi sorunsuz gerçekleştirecektir.

8

 

Tamamını silmek içinde hepsini sil butonunun içine bu kodu yerleştiriyoruz ve butona basıldığı zaman tüm listemiz temizlenmiş olacaktır.

Bu adımları gerçekleştirdikten sonra uygulamamız tamamlanıyor.

9

 

Yukarıda da uygulama için örnek bir ekran çıktısı görmektesiniz.

Evet arkadaşlar ListView kontrolü bu kadar. Bununla mesela İsolated Stored kullanarak listenin devamlı kayıt halinde kalmasını ve alişveriş listesi tarzı uygulamalar geliştirebilirsiniz. :) :)

Kategori:Windows 8

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir