Merhaba arkadaşlar bugün sizlere özellikle Microsoft 365 dünyasında çoklu platform kullanıcılarını sevindirecek bir özellik ile karşınızdayım. Aslında bu özellik 2020 yılından beri mevcut olmasına rağmen fazla göz önünde olmaması beni şaşırttı ve bu konu da bir anlattım yapma gereksinimi duydum.
Şimdi ilk olarak SharePoint ekosisteminden bahsedecek olursak bu ürünün onprem versiyonlarında eğer bir geliştirme veya çalışma yapmak istiyorsanız bunu bir windows işletim sisteminde bile yapamıyor Sharepoint kurulu bir windows server ihtiyacınız vardı. Bu durumda özellikle sektördeki alan dışı diğer yazılımcılar ve bu alanda geliştirme yapmak isteyenler için çok zor bir durum oluşturuyordu. Geliştirmenin bu kadar detaylı bir sürecinin olması ve herkezin ulaşamaması da bu alandaki geliştirici sayısını etkilemekteydi.
Microsoft 365 hayatımıza girdikten sonra artık bu tarafta bir geliştirme yapmak için windows server ihtiyacı duymadan PnPJS kütüphanesini kullanarak client side teknolojiler ile kendi bilgisayarlarımızda geliştirme yapabilmemizin önü açılmıştı. Bunun yanı sıra windows dışında bilgisayarlarda da bu geliştirmeler yapılabilmekteydi.
Ama bunların yanı sıra özellikle PnP Powershell ya da SharePoint Management Shell gibi uygulamalar için sadece windows makineleri kullanabilmekteydiniz. Bu durumda da macOS ya da linux işletim sistemlerinde de windows sanal makine ya da farklı bir cihaza bağlanma gibi bir bağımlılık söz konusu olmaktaydı.
Tüm bu sorunlarında çözümü ve Microsoft 365 ürünlerini platform bağımsız bir ürün haline getirmek için windows, macOS, linux işletim sistemlerinden hangisini kullanıyorsanız kullanın her birinde bu ürünleri sorunsuz bir şekilde yönetebilmeniz için CLI yapısı ortaya çıktı.
Microsoft 365 için CLI yapısı cmd, powershell, bash veya zsh farketmeksizin hepsini PnP PowerShell ve SharePoint Management PowerShell gibi kullanabilmenizi sağlamaktadır.
Bu ürünün resmi web sitesine https://pnp.github.io/cli-microsoft365/ adresinden de ulaşabilirsiniz.
Bu ürünü kurabilmeniz için cihazınızda NodeJS kurulu olması gerekmektedir ve minimum 18 veya üzeri bir versiyonunun yüklü olması gerekmektedir.
Daha sonra aşağıdaki NPM komutunu kullanarak “CLI for Microsoft 365” yükleyebilirsiniz.
1 |
npm install -g @pnp/cli-microsoft365 |
Eğer yarn kullanıyorsanız onu kullanarak yüklemek için de aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
1 |
yarn global add @pnp/cli-microsoft365 |
Eğer bilgisayarınız da daha önceden CLI yüklü ise aşağıdaki komut ile hangi versiyonun yüklü olduğunu kontrol edebilirsiniz.
1 |
m365 version |
Bilgisayarınızdaki yüklü versiyon eski bir sürüme ait ise son sürüme güncellemek için de aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
1 |
npm install -g @pnp/cli-microsoft365@latest |
Bilgisayarınızdan kaldırmak içinde aşağıdaki komut kullanılabilir.
1 |
npm uninstall -g @pnp/cli-microsoft365 |
Kurulumlar tamamlandıktan sonra aşağıdaki kod ile Microsoft 365 bağlantısı sağlayabilirsiniz.
1 |
m365 login |
Bu işlem sorasında yönlendirmede göreceğiniz gibi bilgisayar tarayıcınız üzerinden “https://microsoft.com/devicelogin” adresine gitmenizi ve bu adreste verdiği kod ile giriş işleminizi tamamlamanız yeterli olacaktır.
Bu aşamadan sonra istediğiniz Microsoft 365 ürünü buradan kontrol edebilir ve yönetebilirsiniz.
İlk Yorumu Siz Yapın